Bh. bankarstvo u 2010. godini: Loši krediti otjerali banke u gubitak

Bez autora
Jan 03 2011

Bankarski sektor BiH u devet mjeseci ove godine ostvario je gubitak od oko 77 miliona KM, a prema nekim predviđanjima do kraja godine taj gubitak će narasti na blizu 90 miliona KM. Krajem 2009. godine bankarski sektor je bio u plusu, profit je iznosio 17,5 miliona KM. Ove godine prihodi sektora su iznosili oko 1,2 milijarde KM i manji su nego prethodne godine, kada su iznosili 1,68 milijardi KM. Istovremeno, i rashodi su manji ove godine nego lani i iznose 1,27 milijardi KM, u odnosu na 1,65 milijardi KM. Za razliku od prošle godine, kada su prihodi bili veći od rashoda, ove godine je obrnuta situaciju. Glavni razlog je rok otplate kredita. Prema važećim propisima u BiH nema tolerancije za kašnjenje u A klasi kredita za koje je banka dužna rezervirati 2 posto ukupnog iznosa kredita.

Bh. bankarstvo u 2010. godini: Loši krediti otjerali banke u gubitakBankarski sektor BiH u devet mjeseci ove godine ostvario je gubitak od oko 77 miliona KM, a prema nekim predviđanjima do kraja godine taj gubitak će narasti na blizu 90 miliona KM.

Krajem 2009. godine bankarski sektor je bio u plusu, profit je iznosio 17,5 miliona KM. Ove godine prihodi sektora su iznosili oko 1,2 milijarde KM i manji su nego prethodne godine, kada su iznosili 1,68 milijardi KM. Istovremeno, i rashodi su manji ove godine nego lani i iznose 1,27 milijardi KM, u odnosu na 1,65 milijardi KM. Za razliku od prošle godine, kada su prihodi bili veći od rashoda, ove godine je obrnuta situaciju.

Rukovodilac sektora za bankarske poslove, edukaciju i trening u Udruženju banaka BiH Samir Lačević kaže da je glavni razlog rok otplate kredita. Prema važećim propisima u BiH nema tolerancije za kašnjenje u A klasi kredita za koje je banka dužna rezervirati 2 posto ukupnog iznosa kredita. Novac za rezerviranje je novac koji banka posjeduje i mora ga ostaviti po strani dok se kredit ne otplati. Dakle, ukoliko dužnik kasni samo jedan dan, njegov kredit iz kategorije A, gdje je rezerviranje 2 posto, prelazi u kategoriju B, gdje se mora rezervirati od 5 do 15 posto od ukupnog iznosa kredita.

- Čak i kada banka sama rezervira za takav kredit 5 posto, koliko je minimum, dođe regulator (Agencija za bankarstvo) i kaže da se mora rezervirati 15 posto, jer smatra da nije sigurno ako je 5 posto, kazao je Lačević.

Kada banke procijene da određenu kompaniju, vladinu instituciju ili neku drugu organizaciju mogu pričekati određeno vrijeme kako bi platila ratu kredita, regulator to ne dozvoljava, nego automatski kašnjenje kažnjava stavljanjem kredita u lošiju kategoriju, što ujedno znači da banka mora izdvojiti više novca za rezerviranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik